fbpx

Усе про страхування працівників за кордоном: поради від юриста компанії VAV Synergy

Оформлення страхових полісів – одне з найважливіших питань для тих, хто їде працювати за кордон. По-перше, це безпека самої людини, а по-друге, вимога від роботодавців та перевіряючих органів.

Але розібратися в цьому питанні не так просто, адже існує багато нюансів, які варто врахувати. 

Чи всім потрібне страхування, як вибрати поліс і до кого звертатися – про все це говоримо в інтерв’ю з юристом компанії VAV Synergy Анастасією.

Чи всім, хто їде за кордон, потрібне страхування? 

Перед поїздкою в іншу країну на роботу чи в подорож, варто обов’язково подумати про страхування. Є певні відмінності щодо страхових полісів для перетину кордону для громадян різних країн.

Для представників тих країн, з якими в ЄС діє безвізовий режим, страхування не є обов’язковим, бо у Шенгенському кодексі про кордони відсутня така умова. Проте прикордонники інколи вимагають або сам поліс, або підтвердження наявності коштів на рахунку на випадок  надзвичайної ситуації. Тому краще таку страховку оформити.

Щодо громадян країн Східної Європи, які не мають безвізового режиму, страхування є необхідним, бо поліс є однією з умов для відкриття візи.

За якими критеріями вибрати страховку для перетину кордону в ЄС без віз?

Основні вимоги до страхового полісу такі:

  • Дія на всій території Шенген.
  • Дія впродовж усього запланованого терміну перебування.
  • Поліс повинен покривати такі страхові випадки як: нещасний випадок, травма, невідкладна допомога, стаціонарне лікування, транспортування.

Якщо ви плануєте перельоти, особливо з пересадками – не зайвим буде застрахувати ризики втрати багажу, затримки рейсу, втрати документів. Крім того, рекомендую, щоб термін дії поліса був на кілька днів довшим запланованого перебування за кордоном на випадок затримки рейсів. 

Чи потрібно оформляти страховий поліс, якщо при працевлаштуванні в Польщі за працівника сплачуються внески в ZUS?

Польща – єдина країна, яка дозволяє працевлаштування на основі безвізового режиму, для усіх інших країн віза є обов’язковою. Працівник справді не потребує додаткового страхування, якщо він офіційно працевлаштований в Польщі.

Роботодавець зобов’язаний сплачувати внески на соціальне страхування до установи соціального страхування (ZUS), які складаються з:

  • пенсійного страхування,
  • страхування на випадок інвалідності,
  • страхування від нещасних випадків,

Окрім соціального страхування, роботодавець сплачує внески для:

  • медичного страхування,
  • фонду праці,
  • гарантованого фонду виплат працівникам.

Чи потрібна додаткова страховка для тих, хто оформив EKUZ?

Ні, не потрібно. EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego) – європейська медична картка, яка дає право користуватися медичними послугами в країнах ЄС і Швейцарії (Європейська економічна зона) та тих самих умовах, що і громадяни цих держав. Оформити EKUZ можуть працівники, які отримали довідку А1 для делегування на роботу в іншу країну.

Які види страхування працівників існують?

Види страхування в Польщі можна розділити на категорії:

  1. Обов’язкове (роботодавець вираховує кошти з зарплати працівника та робить внески в ZUS).
  2. Добровільне (коли людина не застрахована в обов’язковому порядку, вона може добровільно звернутися до NFZ (Національний фонд охорони здоров’я) і самостійно сплачувати внески. Часто так роблять студенти).
  3. Приватне (послуги приватних страхових компаній. Кожна фірма пропонує свої умови).

Рекомендації щодо обрання страхового полісу?

При виборі найбільш вигідного виду страхування необхідно детально вивчити існуючі пропозиції та врахувати:

1.      Ваш вік (стандартний тариф розрахований для людей працездатного віку, для дітей і старшого покоління страховий поліс вартуватиме дорожче).

2.      Умови страхування (більше опції – дорожча ціна).

3.      Країну поїздки (раджу обирати всю зону Шенген).

4.      Термін дії поліса.

5.      Мета поїздки.

Від обраних варіантів залежить не тільки сам розмір страхового внеску, але і розмір виплат по страхуванні.

! Потрібно бути готовим до того, що не всі випадки вам може покрити страхова, зважаючи на це, якісно аналізуйте умови страхування.

Чи можна використовувати електронний страховий поліс?

Однозначно, так. Юридична сила електронного полісу = юридичній силі паперового.

Якщо вам потрібна додаткова інформація про страхування або роботу за кордоном, натискайте кнопку “Зв’язатися з менеджером” та отримайте бонус – перелік БЕЗКОШТОВНИХ вакансій у подарунок.

Зв’язатися з менеджером