fbpx

Як працюють шахраї в сфері працевлаштування за кордоном. Історії реальних людей

Коли мова йде про шахрайство, то люди, здебільшого, це уявляють як щось ексцентричне, в стилі голлівудських гостросюжетних фільмів або як якийсь нереальний за складністю фокус, як у Девіда Коперфільда.  

Але шахрайство не завжди таке складне. Часто нечесні бізнесмени обирають прості та перевірені схеми, в тенета яких постійно потрапляють довірливі люди.

Про те, як виглядає шахрайство у сфері працевлаштування за кордоном, розповідаємо на прикладі трьох історій конкретних людей з України.

Історія 1

Історія: Наталія приїхала в Німеччину, коли почалася війна. Щоб в майбутньому знайти хорошу роботу, почала відвідувати інтеграційні курси німецької мови. Але з часом їх довелося залишити. “Так сталося, що я одна поїхала в Німеччину, а мої рідні залишилися в Україні. Й мені потрібно допомагати їм фінансово, бо було дуже важко. Тому я залишила курси й пішла на роботу”, – розповідає жінка.

Але, на жаль, Наталі трапився дуже непорядний роботодавець.

Шахрайство: Роботодавець не виплатив заробітну плату, яку обіцяв. Спочатку були просто відмовки, обіцянки, а потім жінці дали зрозуміти, що грошей ніхто не віддасть. Враховуючи те, що жінка працювала неофіційно, не знає законів Німеччини та мови, їй дуже важко щось довести. Без грошей залишилася і сама жінка, та її рідні.

Як уникнути? Перше, ніколи і ніде не погоджуйтеся працювати без офіційного працевлаштування. Якщо ви будете дотримуватися хоча б тільки цього правила, то вже 60 % ваших проблем з роботою зникнуть. Друге, якщо ви не знаєте мови, не знаєте законів країни, в якій хочете працювати, не ризикуйте та не працевлаштовуйтесь самостійно. Звертайтесь до перевірених компаній з хорошою репутацією, в яких у штаті є юристи, бухгалтери, рекрутери, які в разі необхідності, зможуть відстояти ваші права.

Історія 2

Історія: Андрій поїхав працювати за кордон через агенцію з працевлаштування. Йому запропонували дуже хорошу вакансію на складі, в теплому опалювальному приміщенні. Але насправді все виявилося не так. Склад виявився холодним приміщення з протягами, де не було опалення цілу зиму. 

“Найбільше обурювало та дивувало ставлення керівництва і до нас, і до самої роботи. Часто задачі бути абсолютно нелогічними та незрозуміли і залежали виключно від настрою керівника, – розповідає Андрій. – Наприклад, доводилося цілий день перекладати з місця на місце обладнання, бо так сказав начальник. А потім приходив інший і давав вказівку все змінити назад. І так по колу. Психологічно працювати було дуже важко”.

Шахрайство: Пообіцяти одне, а надати інше – це улюблена схема невеликих агентств та фірм-одноденок. Вони заманюють людей дуже привабливими оголошеннями про вакансії, яких не існує. Наприклад, говорять, що потрібні працівники на склад люксового бренду одягу чи кондитерських товарів, а насправді відправляють людей у такі холодні ангари, про які розповів Андрій, де умови зовсім не люксові.

Як уникнути? По-перше, перед тим, як підписати договір, дуже уважно прочитайте його текст. Якщо вам пропонують підписати пусті бланки, які пізніше заповнять без вас, це має вас насторожити. Краще від таких пропозицій відмовитися. По-друге, подивіться уважно на агентство, яке обіцяє вам таку ласу пропозицію і задайте собі питання: чи може маленька фірмочка, в якій працює дві людини, офіційно співпрацювати з люксовим брендом?

Історія 3

Історія: Юлія побачила оголошення про роботу за кордоном. Вакансія була дуже приваблива. Коли жінка зателефонувала, то їй сказала, що робоче місце ще вільне, але багато бажаючих. Проте якщо вона швидко заплатить аванс, то може отримати бажану роботу. Не роздумуючи, Юлія заплатила агенству 300 євро за вакансію. Коли жінка приїхала на роботу, то виявилося, що це зовсім не те, що їй обіцяли. І за станом здоров’я, нове місце роботе їй абсолютно не підходило. Гроші жінці, звичайно ж, не повернули.

Шахрайство. Така схема дуже і дуже поширена. Багато агентств беруть гроші просто за вакансії, при цьому не несуть жодної відповідальності. Великі компанії з хорошою репутацією такого не практикують.

Як уникнути? Якщо ви вносите аванс чи повну плату за послугу, обов’язково робіть це на офіційний рахунок компанії, перевірте всі реквізити, чи збігається назва фірми. Ні в якому разі не платіть готівкою або ж не кидайте гроші на картки приватних осіб. Бо у вас не буде жодних шансів повернути свої кошти, якщо виявиться, що вас обманули та надали не те робоче місце, яке обіцяли. 

Отже:

Якщо вам продали одну послугу, а надали іншу (гіршу) – це шахрайство.

Якщо вам запропонували одну роботу, а на місці доводиться працювати на зовсім іншій – це шахрайство.

Якщо з вас взяли гроші, а потім зникли – це шахрайство.

Будьте обережні, не ризикуйте, обирайте перевірені компанії з хорошою репутацією, які можуть захистити ваші права.

Якщо вам потрібна робота в Європі, натискайте кнопку “Зв’язатися з менеджером”.

Зв’язатися з менеджером