fbpx

Понад 500 тисяч українських переселенців у Німеччині планують знайти роботу. Які реальні шанси?

Лише 28 % українських переселенців у Німеччині працевлаштовані, решта – дві третини працездатних людей – планують знайти роботу впродовж наступного року.

Станом на кінець літа 2023 року в Німеччині проживає трохи більше 1 млн. українців, які отримали статус тимчасового захисту. Середній їхній вік 40 років, майже 80 % з них – це жінки з малолітніми дітьми, 19 % – чоловіки.

Чи реально всім знайти роботу? Які перспективи та проблеми?

На основі офіційних даних, які оприлюднив Інститут соціальних досліджень Infas, що проводив соціологічне дослідження на замовлення декількох провідних інститутів Німеччини, аналітична служба компанії VAV Synergy розробила свої рекомендації для тих, хто шукає роботу в Німеччині.

Чи є робота для всіх?

У Німеччині спостерігається великий дефіцит кадрів практично у всіх галузях економіки. Найбільше потребують робочих рук – будівництво, сфера обслуговування, логістика, сільське господарство, промисловість.

Українці цікаві німецьким роботодавцям, бо 68 % переселенців працездатного віку мають вищу освіту, а 16 % – професійно-технічну.

Які основні проблеми виникають в українців у ФРН?

  1. Житло. Майже 11 тисяч з тих, кого опитали соціологи, заявили, що у них виникають проблеми з пошуком окремого житла.
  2. Знання мови. За рік на 25 % зросла кількість тих, хто відвідує або закінчив хоча б один курс німецької мови. Загалом навчаються чи навчалися мажйе 75 % українських переселенців. Лише 18 % заявляють, що не знають німецької мови зовсім. Але й частка тих, хто володіє німецькою на високому рівні, лише 8 %, що дуже мало. Знання мови суттєво підвищує шанси знайти хорошу роботу.
  3. Безкоштовні дитячі садки. Лише 3% жінок-переселенок з маленькими дітьми – працевлаштовані.

Чи вигідно біженцям працювати?

У вказаному досліджені зазначено, що на початку 2023 року середній чистий дохід непрацюючих українських переселенців становив приблизно 850 євро на місяць, що значно менше, ніж те, що отримують люди, які працюють.

Для прикладу, у найбільшому телеграм-каналі безкоштовних вакансій “Робота в ЄС. VAV Synergy” розміщено багато пропозицій роботи для українців. Середня зарплата нетто 2200-2500 євро на місяць.

Крім того, роботодавці пропонують:

  • безкоштовне або за помірну плату житло;
  • офіційне оформлення;
  • страхування та соціальний захист.

Є чимало вакансій, де зарплата вище 3000 євро на місяць.

Тому очевидно, що працювати вигідніше, ніж просто отримувати соціальну допомогу.

Шукаєте роботу в Німеччині? Натискайте кнопку “Зв’язатися з менеджером” та отримайте вигідну пропозицію з хорошим заробітком.

Зв’язатися з менеджером