fbpx

Їдемо на роботу за кордон. Які документи потрібно?

Документи – це перше, про що потрібно подбати, коли ви їдете на роботу за кордону. Адже від правильності їх оформлення залежить ваше подальше благополуччя.

У цій статті ми зібрали для вас відповіді на питання, які документи є основними, а що варто взяти з собою додатково.

Також обговоримо зміни в трудовому законодавстві ЄС та як вони впливають на ваші документи.

Законні підстави перебування за кордоном

З 24 лютого 2022 року ЄС фактично повністю відчинив двері для українців, спростивши багато правил щодо перетину кордону та подальшого працевлаштування.

Українці можуть законно перебувати в більшості країн ЄС, застосовуючи одну із норм:

1. безвізовий режим – діє між Україною та ЄС з 11 червня 2017 року, дозволяється проживання впродовж 90 днів, але не передбачає право на працевлаштування; крім того, відповідно до нових змін, всі громадяни України, які приїхали до Польщі після 24.02.2022 мають право законно перебувати на території країни до 23.08.2023 року без візи, а ті хто приїхали раніше (до 24.02) можуть знаходитися без візи до кінця цього року;

2. тимчасовий захист для українців – відповідна директива прийнята Радою ЄС 4 березня 2022 року, дозволяє проживання, навчання та роботу, але має свої особливості в кожній окремій країні;

3. робоча віза – офіційне працевлаштування, сплата податків та зборів, а відповідно – соціальний захист.

До речі, ці правові норми не виключають одна одну, їх можна поєднувати.

Обов’язкові документи

Для того, щоб перетнути кордон, вам знадобляться:

1) закордонний паспорт (звичайний або біометричний);

2) поліс медичного страхування на весь термін вашого робочого контракту;

3) проїзні документи на всі види транспорту, якими ви будете добратися до місця роботи.

Важливо! Ці документи потрібні для перетину кордону. Безпосередньо для працевлаштування вам потрібні інші документи. Їх перелік залежить від багатьох факторів. 

Якщо ви працевлаштовується через спеціалізовану компанію, то повний пакет документів для роботи вам  надсилають сканованими копіями електронною поштою. Оригінали ви отримуєте поштою безпосередньо перед виходом на роботу.

Документи, які бажано мати з собою

Цей перелік не є обов’язково, але можуть бути ситуації, коли вам знадобляться:

1) копії українського паспорта та ідентифікаційного номера;

2) водійське посвідчення;

3) інші документи, наприклад, копія медичної картки.

Що змінилося в правилах перетину кордону?

Країни ЄС, а особливо, Польща, спростили дуже багато вимог до українців, якій приїжджають на роботу, а саме:

Польща відмінила для українців необхідність запрошень від роботодавців. Тепер достатньо, щоб працедавець упродовж семи днів від дати початку контракту подав відповідну заяву-повідомлення до місцевого органу праці.

Сертифікати про вакцинацію, а також тести на коронавірус також не потрібні!

Ще декілька порад, які допоможуть уникнути проблем з документами

1. Перед від’їздом обов’язково перевірте термін дії вашого закордонного паспорта. Чи буде він дійсним до кінця вашого робочого контракту. Хоча на час війни в Україні, дозволяється перебування і після закінчення терміну дії паспорта.

2. Зробіть кілька копій вашого закордонного і українського паспортів, а також ідентифікаційного номеру. Покладіть їх у різні місця вашого багажу. Вони можуть знадобитися на випадок втрати документів.

3. Запишіть на окремих листках контакти ваших близьких людей, вашого особистого менеджера, який займається вашим працевлаштуванням, а також контакти роботодавця чи компанії, в яку ви їдете. Це знадобиться у разі втрати чи виходу з ладу мобільного телефону.

Плануєте їхати на роботу за кордон, але хвилюєтеся через документи? Не варто! Натискайте кнопку “Зв’язатися з менеджером” та отримайте безкоштовну консультацію щодо правил виїзду за кордон та оформлення документів!

Зв’язатися з менеджером

До речі, ви завжди можете завантажити підказки в зручному форматі пдф!