fbpx

Штрафи та навіть арешт – покарання за нелегальну роботу в Німеччині

Німеччина – одна з найкращих країн для роботи. Вона входить до топових економік світу, яка постійно розвивається. Тут є вдосталь вакансій для людей різної кваліфікації. Тому щороку німецькі роботодавці все більш охоче наймають трудових мігрантів.

Соціологічні дослідження говорять про те, що майже половина українців, які нині працюють в Німеччині, не збираються повертатися додому впродовж року після закінчення війни, а хочуть і надалі там працювати.

Переваги роботи в Німеччині для вихідців з інших країн:

  • Високий рівень соціального захисту.
  • Законодавчо закріплений захист від незаконного звільнення.
  • Рівень зарплати, який не може бути нижчим за мінімальним по країні.
  • Хороші умови праці (не можуть бути гіршими, ніж для німців).

Але всі ці блага доступні лише, якщо ви працевлаштовані офіційно. Інакше у вас можуть дуже серйозні проблеми. Німеччина суворо контролює ринок праці і за найменші порушення можуть накладатися величезні штрафи.

Що таке нелегальна робота?

Одним із найсерйозніших порушень у цій сфері є саме нелегальна робота. Відповідальність передбачена як для роботодавців, так і для робітників. І незнання законів чи правил не звільняє від відповідальності.

Нелегальна робота – це праця без:

  • реєстрації в органах соціального страхування на  території ЄС;
  • без отримання податкового номеру на  території ;
  • без дозволу на перебування в країні ЄС;
  • без дозволу на роботу.

Покарання за нелегальну роботу для роботодавців

Дуже суворо карають саме роботодавців, адже якщо вони наймають людину без оформлення, то не платять за неї податків та зборів, що вважається кримінальним злочином. Максимальне покарання – 50 000 € або ув’язнення до 5 років. Також можуть бути заблоковані рахунку компанії та буде вилучена документація. 

Покарання за нелегальну працю для робітників

Незалежно від того, знаєте ви чи ні про те, що працюєте нелегально, якщо цей факт буде виявлено перевіряючими органами, то ви будете покарані.

Кожен випадок розглядається індивідуально і його можуть кваліфікувати як:

  • адміністративне порушення;
  • кримінальний злочин.

Відповідно покарання також може бути різним. За адміністративне правопорушення штраф може бути до 5000 €.

Якщо буде доведено, що ви навмисне ухилялися від сплати податків, то вам буде загрожувати депортація і забороною на повторний в’їзд в країну щонайменше на декілька років.

Як дізнатися, що ви працюєте нелегально?

Ви можете перевірити свою реєстрацію на сайтах соціального страхування. Але навіть без перевірки, є низка червоних ліній, які свідчать, що ви не оформлені належним чином:

  • виплата зарплати готівкою на руки;
  • від вас не вимагають ніяких документів, окрім паспорта.

Щоб уникнути неприємностей, штрафу чи депортації, рекомендуємо вам влаштовуватися на роботу в Німеччині тільки через перевірені компанії, які мають хорошу репутацію та гарантують правильне оформлення документів. 

 VAV Synergy – це компанія №1 на ринку офіційного працевлаштування в Німеччині. Ми вже сьомий рік працюємо абсолютно легально, з дотриманням норм трудового законодавства Європи та України. Нам довіряють і роботодавці, й працівники. Бо знають – ми не підведемо.

Якщо вам потрібна робота в Німеччині, натискайте кнопку “Зв’язатися з менеджером” і ми вам допоможемо!

Зв’язатися з менеджером