fbpx

Робоча віза для роботи за кордоном: хто і де її відкриває?

Питання оформлення документів для роботи за кордоном, а особливо, відкриття робочої візи, є одним із топових серед тих, хто хоче працювати в Європі.

Про те, кому потрібна робоча віза, як її відкрити та чим вам може допомогти компанія з працевлаштування, розмовляємо з Анастасією – юристом VAV Synergy.

1. Отже, одразу про головне – компанія VAV Synergy відкриває робочі візи?

Ні, ми як компанія, що спеціалізується на аутстафінгу, не займаємося виготовленням візи. Якщо вам потрібна допомога з виготовленням візи, то краще звернутися до спеціалізованих візових агенцій або консультаційних компаній. 

Можна займатися цим самостійно, що буде  вигідно для вас, оскільки не потрібно буде платити за послуги агентства. 

Проте хочу наголосити, що ви можете звернутися до нашої компанії ще на етапі відкриття візи – поки буде тривати процедура оформлення документів, ми будемо підбирати для вас вакансії. Паралельно польська компанія, з якою ви плановано будете працювати, оформляє для вас дозвіл на роботу згідно вашої кваліфікації, на основі якого пізніше відкривається робоча віза в зручний для вас спосіб. 

2. Скільки часу потрібно для виготовлення дозволу на роботу?

Для громадян України, Грузії, Вірменії, Молдови дозвіл на роботу виготовляється дуже швидко – 7-14 днів від дня подачі документів. А для громадян третіх країн (Таджикистан, Киргизстан та інші) цей процес складніший і може зайняти до 2-х місяців. Для них виготовляється спеціальний документ Zezwolenie typu А. 

Отриманий дозвіл на роботу вже є підставою для відкриття робочої візи. З цим документом громадяни звертаються у візові центри в своїх країнах.

3. Чи гарантує отримання запрошення від польської компанії відкриття візи?

Ні, не завжди успішно відкривають польську візу на основі запрошення. Запрошення від польської компанії допомагає вам довести свою мету візиту, що може бути важливим фактором для отримання візи.

Однак відкриття візи залежить від багатьох факторів, а саме: вашої історії подорожей, фінансової стабільності, мети візиту тощо. Консульство має право відхилити вашу заявку на візу, якщо там матимуть підстави вважати, що ви не відповідаєте їхнім вимогам. Але такі випадки в практиці роботи нашої компанії майже не траплялися.

4. За якими типами польських віз можна працювати?

У Польщі є кілька типів віз, які дозволяють працювати на території країни:

Національна віза D  на підставі дозволу на роботу, який видається спеціальними установами в Польщі.
Ще один вид – це студентська віза, яка була видана для навчання в Польщі. Але вона не дозволяє працювати більше, ніж на пів ставки. Якщо ви отримали таку  візу в Польщі, то повинні отримати дозвіл на роботу від компетентних органів перед тим, як починати працювати на польській території.

5. А чи потрібна наразі робоча віза українцям, які отримали тимчасовий захист в одній з країн ЄС?

Українці, які отримали тимчасовий захист в одній з країн ЄС, можуть звернутися за отриманням дозволу на проживання та роботу в тій самій країні, де отримали тимчасовий захист. Це означає, що вони можуть легально працювати  без необхідності отримання робочої візи.

Однак, якщо українець з тимчасовим захистом бажає працювати в іншій країні ЄС, він повинен отримати дозвіл на проживання та роботу в цій країні. Для цього потрібно дотримуватися вимог щодо документів, які необхідно представити, та умов, встановлених законодавством країни, в якій він планує працювати.

Потрібна робота чи потрібна більш детальна консультація з нашими спеціалістами? Натискайте «Зв‘язатися з менеджером»

Зв’язатися з менеджером