fbpx

Робота в Німеччині для водіїв – стан справ і перспективи

У Німеччині наразі великий дефіцит професійних водіїв, які можуть керувати вантажівками, автобусами, трамваями тощо. Ця професія входить у топ-3 найзатребуваніших на ринку праці ЄС.

Яких водіїв не вистачає найбільше?

І за даними аналітиків центру KOFA та Інституту німецького бізнесу, які провели спільне дослідженнями, найближчими роками ситуація буде тільки погіршуватися.

Ось декілька цифр для роздумів:

  • 4 з 10 водіїв автобусів у Німеччині старші 55 років, а отже, невдовзі вийдуть на пенсію;
  • у 2023 році на 89% зросла кількість незакритих у цій галузі вакансій, у порівнянні з попереднім роком;
  • до 2030 року німецьким роботодавцям потрібно буде найняти ще 110 тис водіїв, щоб забезпечити функціонування громадського транспорту.

За вантажними перевезеннями ситуація не краща. За різними даними станом на початок 2024 року в Німеччині не вистачає від 60 до 80 тис. далекобійників. І вже зараз бізнес втрачає через те, що простоюють автомобілі, бо на них немає кому працювати.

Як вирішити проблему?

НІмецький Уряд зацікавлений у тому, щоб залучити українців до роботи водіями. Для цього посадовці вирішили йти на поступки та полегшити умови оформлення документів.

Українським водіям стане легше знайти роботу в Німеччині. Федеральний Кабінет міністрів підтримав законопроект, яким спростить підтвердження водійських посвідчень.

Передбачаються такі нововведення:

  • Навчання у формі цифрових уроків.
  • Іспит однією з міжнародних мов: англійською, українською, російською та іншими.
  • Прискорена процедура підтвердження кваліфікації.

Також затверджено Регламент ЄС 2022/1280, який дозволяє країнам-членам ЄС визнавати в себе українські кваліфікаційні сертифікати водія, якщо вони пройшли навчання та тестування у Німеччині.

У майбутньому хочуть дозволити українцям обмінювати водійські права без додаткової здачі іспиту.

 Робота водієм в Німеччині для українців

Уже зараз є багато вакансій для водіїв різних категорій. Є багато пропозицій з безкоштовним житлом, трансфером і без знання мови.

Обирайте та залишайте заявку прямо зараз!