fbpx

EES. Нові правила в’їзду в ЄС

З 10 листопада 20224 року почнуть діяти нові правила в’їзду та виїзду  на територію Шенгенської зони. Про це повідомила комісар ЄС з внутрішніх справ Ілва Йохансон.

EES (Entry/Exit System) – нова система автоматизованого збору персональних даних громадян, які не входять до Шенгенської зони. Буде діяти на кордонах усіх країн ЄС та Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Не буде розповсюджуватися на тих, хто отримав довгострокову візу та ВНЖ.

Як буде здійснюватися перетин кордону після 10 листопада 2024?

  1. Після впровадження нової системи під час першого перетину кордону – скан обличчя та відбитків пальців. Дані будуть внесені в базу та будуть дійсними три роки.
  2. Під час наступних перетинів кордону мандрів самостійно сканують свої паспорти або проїзні документи в терміналах самообслуговування.
  3. Штампи в паспорт більше ставити не будуть. Виняток – Кіпр та Ірландія, де поки відмітки в документах залишаються.
  4. Система буде фіксувати ім’я та прізвище людини, біометричні дані, дату і місце перетину кордону.

Для чого впроваджуються нові правила в’їзду до ЄС?

У Європі вже давно говорять про необхідність посилення безпеки та контролю на кордонах, щоб запобігти нелегальній міграції, а також порушенню правил перебування на території ЄС громадянами країн, які мають безвіз.

Саме з цією метою і запроваджується EES, що дозволить автоматично відслідковувати терміни в’їзду та виїзду, а також зведе до мінімуму можливість перетину кордону по фальшивих паспортах для злочинців і шпигунів завдяки відбиткам пальців і скануванню обличчя.

Проте очікуються, що через EES збільшиться час проходження митного контролю, тому зростуть і черги на кордонах. У ЄС обіцяють “м’який режим” запровадження нововведень у перші пів року, але всім зрозуміло, що черг таки не уникнути. Тому всіх, хто планує поїздки після 10 листопада 2024 року, варто це врахувати під час планування подорожі.

ETIAS – наступний етап змін у правилах в’їзду на територію ЄС для українців

Після введення в дію системи EES за декілька місяців очікується новий етап – впровадження ETIAS. Це Європейська система інформації та автоматизації подорожей.

Нова система буде спрямована на українців та громадян інших країн (загалом близько 60), які мають безвіз.

ETIAS передбачає отримання дозволів на в’їзд на територію Шенгенської зони.

Щоб отримати такий дозвіл, потрібно буде:

  • заповнити онлайн-форму та відправити запит;
  • сплатити 7 євро мита;
  • отримати підтвердження.

Такий дозвіл буде отримуватися один раз на три роки та буде прив’язаний до біометричного паспорту. Якщо дія біометрії закінчується раніше, значить потрібно буде поновлювати і дозвіл.

Точну дату введення системи інформації та автоматизації для українців і не тільки поки не називають, але за підрахунками експертів, це буде орієнтовно через 5-6 місяців після початку роботи EES.

Якщо вам потрібна консультація щодо життя роботи за кордоном, офіційного працевлаштування в ЄС, вакансій, то VAV Synergy завжди вам у цьому допоможе.

Натискайте кнопку “Зв’язатися з менеджером” та миттєво отримуйте необхідну інформацію.

Зв’язатися з менеджером